Gevoelige huid – belangrijke richtlijnen voor jouw gevoelige huid

Een gevoelige huid is veeleisend en brengt veel uitdagingen met zich mee. Het is moeilijk om erachter te komen wat de oorzaak is van een gevoelige huid. Maar gelukkig, als je er eenmaal goed voor leert zorgen vermindert de irritatie en verbetert de toestand van je huid. Als jouw gezicht ook reageert op invloeden van buitenaf, ontdekt dan hoe je die gevoelige huid onder controle krijgt.

Hoe weet je of je een gevoelige huid hebt?

Roodheid, schilfers, droogheid, branderig gevoel, jeuk: dit zijn typische symptomen van een gevoelige huid. Elk van deze signalen geeft iets prijs over het ontstekingsproces dat begint of al gaande is. De intensiteit van de symptomen worden bepaald door triggers die de overgevoeligheid veroorzaken. De symptomen zijn erger als het een huidaandoening is en niet alleen een allergische reactie.

Note:

een gevoelige huid wordt ook rood als gevolg van stress, voeding, verandering van de temperatuur en de menstruatie. Plotselinge roodheid en een strak, tintelend gevoel komt vaak voor na het gebruik van een product waar je niet goed tegen blijkt te kunnen.

Wat veroorzaakt een branderig gevoel?

In de meeste gevallen is overgevoeligheid genetisch bepaald maar het kan ook verband houden met bepaalde huidaandoeningen zoals Atopische Dermatitis, Seborroïsch Exceem en Rosacea. Het is verbonden met de structuur van de opperhuid of schade ervan. Dit kan gebeuren als de huid verzwakt wordt door langdurige verkeerde verzorging. Een gevoelige huid kan ook verband houden met hormonale disbalans.

Waar houdt de gevoelige huid niet van?

Zowel externe factoren als factoren die verband houden met het lichaam kunnen schade toebrengen aan een gevoelige huid. Dit zorgt ervoor dat het lastig is om goed te zorgen voor een gevoelige huid. De mate van gevoeligheid wordt beïnvloed door het weer (wind, kou, wisselende temperaturen), cosmetica producten, wrijven, voedselallergiën etc. Gelukkig zijn er tal van dingen die je kunt doen om je gevoelige huid te helpen.

Hoe zorg je voor een gevoelige huid?

De sleutel tot succes is de keuze van geschikte cosmetica. Gebruik producten die speciaal gemaakt zijn voor gevoelige, reactieve, atopische huid en die bij de apotheek te verkrijgen zijn. Wat ook goed kan werken zijn natuurlijke oliën die de balans van lipiden herstellen en de huid beschermen, genezen en kalmeren. Zoete amandelolie is de mildste olie.

Zoek naar producten zonder irriterende stoffen en aroma’s. Gebruik producten die de huid versterken, roodheid verminderen en tegelijkertijd ontstekingen voorkomen.

Gevoelige huidverzorging in een paar eenvoudige stappen

  1. Gebruik mild reinigende producten op basis van ingrediënten die de huid kalmeren en beschermen tegen invloeden van buitenaf.
  2. De dagcrème die je gebruikt moet de huid beschermen tegen invloeden van buitenaf. De crème moet de huid ook tegen de zon beschermen, met minimaal factor 20. Nog beter dan het gebruik van een chemische zonnebrand is gewoon niet teveel in de zon komen.
  3. Jouw nachtcrème moet de huid intensief herstellen en irritaties verlichten.
  4. Gebruik eenmaal per week een delicate enzymen scrub die de bindingen tussen dode cellen oplost. Gebruik na het scrubben een huidverzachtend masker.

Veelgemaakte fouten bij gevoelige huidverzorging

  • De huid wrijven.
  • Sterk werkende producten gebruiken.
  • Gebruik van verschillende crèmes tegelijk.
  • Te vaak van product wisselen.
  • Experimenteren met nieuwe cosmetica.
  • Kruiden gebruiken zonder professioneel advies.