Hoe geef je een vermoeide huid een opleving? Bekijk deze 5 nuttige tips

Dof, mat en futloos: dat zijn bijvoeglijke naamwoorden die vrouwen vaak gebruiken om de huid van hun gezicht te beschrijven. Giftige stoffen, lange tijd voor een beeldscherm en stress zijn factoren die ervoor zorgen dat onze huid er zo uitziet.

De huid wordt niet alleen zwakker maar verliest ook het vermogen om te regenereren wanneer het wordt blootgesteld aan deze negatieve factoren. Dat gezegd hebbende is het handig om een paar trucs te kennen die ons zouden helpen om onze gezichtshuid weer tot leven te brengen. Dit is wat je kan doen aan een vermoeide huid.

Oorzaken van een doffe huid

Het is essentieel om te weten wat er schadelijk is voor je huid. Op deze manier kun je bewust enkele negatieve factoren uit de omgeving elimineren en zo je huid verbeteren. Als het mogelijk is, kun je de volgende dingen beter vermijden:

 • Onevenwichtige voeding: je huid heeft vitamines nodig uit voeding, niet alleen uit schoonheidsproducten. De essentiële huidvitamines zijn A, B5, C en E. Bovendien blijkt zink redelijk goed te zijn in het omgaan met veel huidproblemen.
 • Roken: de huid gaat snel achteruit onder invloed van de gifstoffen die sigarettenrook bevat: het wordt vrij snel dof en vatbaar voor beschadiging.
 • Stedelijke vervuiling: de woonplaats heeft ook invloed op de toestand van je huid. De vervuilde lucht door fabrieken en autodampen die typerend zijn voor grote steden tasten ook de huid aan.
 • Chronische stress: dit is ongetwijfeld één van de belangrijkste factoren die ons hele lichaam negatief beïnvloedt. En daarmee ook de huid.
 • Te weinige fysieke activiteit/teveel tijd binnen: tijdens het sporten traint je huid met je mee. De doorbloeding neemt toe wat leidt tot het vrijkomen van gifstoffen uit je lichaam. Als je lichaam wordt gestimuleerd, slaagt het er in feite in om alles wat het schaadt aanzienlijk sneller kwijt te raken.
 • Sommige medicijnen en ziekten: in de meeste gevallen kunnen we dat niet veranderen, maar houd er rekening mee dat er veel medicijnen zijn – inclusief OTC-medicijnen – die kunnen bijdragen aan het verzwakken en dof maken van je huid.

REGENERATIEPLAN VOOR EEN DOFFE EN VERMOEIDE GEZICHTSHUID IN 5 STAPPEN

1. Eet gezond en drink genoeg water

Een doffe en vermoeide huid is vaak het gevolg van een vitaminegebrek. Denk goed na over de producten die in je dieet zouden moeten worden opgenomen. Als er producten zijn die je echt niet lekker vindt dan kan je een aantal voedingssupplementen gebruiken die alle essentiële elementen voor je huid bevatten. Probeer je lichaam te voorzien van vitamines uit de B-groep, A, E, C en kostbare onverzadigde vetzuren.

Vers mineraalwater heeft een enorme impact op je huid. Je mag de kracht van natuurlijke hydratatie niet verwaarlozen. Probeer daarom minimaal 1,5 liter water te drinken. Daardoor stimuleer je de stofwisseling van je huidweefsel.

2. Beweeg en relax

Een blos op je wangen, de huid voorzien van zuurstof en gifstoffen verwijderen uit je lichaam zijn allemaal voordelen die je zult ervaren als je regelmatig gaat bewegen. Dit hoeft niet eens een intensieve training te zijn zoals cardio of crossfit, een avondwandeling voldoet al. Een korte vakantie doet de huid ook goed.

Het is ook belangrijk om te beseffen dat fysieke activiteit niet veel tijd in beslag hoeft te nemen. Ook een korte training in een goed geventileerde kamer helpt al om de doorbloeding te versnellen en je huid van zuurstof te voorzien.

3. Masseer je huid

Een andere manier om de bloedstroom te stimuleren, de huid te versterken, te voeden en de herstelprocessen van de huid te versnellen is massage. Masseer niet alleen het lichaam maar ook het gezicht en de hoofdhuid. De huid van het gezicht kan goed gemasseerd worden met een jade-roller, een gua sha-plaat of een ander hulpmiddel dat speciaal hiervoor ontworpen is. Als je dit niet in huis hebt kan je natuurlijk gewoon je handen te gebruiken: deze zijn perfect voor een dagelijkse gezichtsmassage. Kies een goed moment, smeer wat serum of een natuurlijke olie op je huid en masseer je gezicht met langzame, zachte bewegingen. Als je niet weet hoe je een vermoeide huid het best kan masseren, kijk dan eens op internet. Er zijn genoeg tutorials te vinden.

4. Volg de basisregels voor huidverzorging

Slechte huidverzorgingsgewoonten dragen ook bij aan een doffe, vermoeide huid. Wil je dit veranderen? Volg dan deze huidverzorgingsregels:

 • Was je gezicht niet met alkalische en uitdrogende zeep.
 • Stop met het gebruik van uitdrogende producten, zelfs als je huid vatbaar is voor acné.
 • Vermijd zonnebaden en zonnebank.
 • Gebruik altijd zonnebrand, ook in de winter.
 • Bescherm je huid tegen vrieskou en wind.
 • Blijf uit de buurt van gifstoffen en rokerige kamers.
 • Make-up alleen verwijderen met producten die hiervoor gemaakt zijn.
 • Behandel je gezicht altijd met een toner nadat je de make-up hebt verwijderd.
 • Verwijder dode huidcellen met zachte scrubs (bijv. Met AHA-zuren).

5. Voed de huid met goede cosmetica

De serums en crèmes die je gebruikt moeten passen bij je huidtype. Je moet ervoor zorgen dat de schoonheidsproducten geschikt zijn voor een beschadigde en vermoeide huid. Welke producten en ingrediënten zou je moeten gebruiken? Vitamine C bijvoorbeeld is één van de beste stoffen die je huid snel verbetert. Vitamine C staat erom bekend de huid te regenereren. Dit is ook een belangrijke voedingsstof die de huidskleur egaliseert en ervoor zorgt dat je er minder moe uitziet.

Kijk of je huidverzorgingsproducten kan gebruiken die je gezicht beschermen tegen vrije radicalen. Deze zorgen voor een versnelde veroudering. Dit geldt niet alleen voor gezichtscrèmes maar ook op lotion, shampoo/douchegel en toner.

Als je begint met een vitamine C-behandeling kun je deze verrijken met zink. Als je geen fan bent van verse groente en fruit kun je hiervoor een voedingssupplement gebruiken. Maar ook zink helpt bij het bestrijden van vrije radicalen. Vergeet tot slot niet om je gezicht te behandelen met een voedend masker. Dit zal ervoor zorgen dat je er stralender en jeugdiger uitziet.