De 50+ huid: huidverzorging, make-up, behandelingen

Werkt je favoriete crème, die je al jaren gebruikt, opeens niet meer? Zie je ineens dat de huid losser is, rimpels heeft, van kleur verandert en de droogheid intenser wordt? Al snel worden rimpels dieper en ontstaan hyperpigmentaties. Je moet jouw huidverzorging aanpassen aan de behoeften van jouw huid en haar leeftijd. Hier zijn de beste oplossingen voor de huid als je ouder bent dan 50 jaar.

Hoe snel je huid ouder wordt hangt af van je genen en de zwaartekracht, maar er zijn ook externe factoren die door onze eigen acties ook de huid kunnen beschadigen en de afname van collageen, elastine en hyaluronzuur kunnen versnellen. Die uren doorgebracht in de zon, UV-straling, kou, sigaretten, nachtrust, stress, medicatie, haastig eten, het laat allemaal zijn sporen na. Leer de behoeften van een rijpe huid kennen en leer hoe je voor de huid moet zorgen en welke make-up je moet dragen.

Rijpe huid bij 50+: hoe ziet het eruit?

Zodra je de vijftig gepasseerd bent begint het oestrogeen te verminderen. Veranderingen in de huidstructuur en het uiterlijk zijn hierdoor onvermijdelijk. De hoornlaag wordt dikker en de rest van de huidlagen (epidermis en subepidermale laag) worden juist dunner. De huid heeft een andere kleur, wordt dof, soms gelig, krijgt hyperpigmentatie en er kunnen verwijde bloedvaten ontstaan. Helaas krijgt de huid met het ouder worden minder voedingsstoffen omdat het absorptievermogen verslechtert. De beschermlaag wordt ook dunner. Het resultaat is dat de huid minder elastisch, ruwer, droger en gevoeliger wordt, rimpels krijgt en het ovaal van het gezicht minder soepel is.

Een goede crème voor de rijpere huid

Crèmes voor de rijpere huid zijn de belangrijkste elementen van het schoonheidsritueel. De huid moet worden gehydrateerd en tegelijkertijd moet de veroudering tegengaan worden. Baseer je huidverzorging op de bekende en bewezen anti-aging ingrediënten. Die componenten die het product zeker moet bevatten zijn:

Vitamine A – of retinol, maakt de rimpels weer glad, is verantwoordelijk voor de groei van epidermiscellen en stimuleert de collageensynthese.

Vitamine C – is een genie in het verzorgen van de huid, ongeacht de leeftijd. Het versterkt de vernieuwing van collageenvezels, verbetert de huidskleur en versterkt de bloedvaten, is een sterke antioxidant dus het beschermt de huid tegen vrije radicalen. Bovendien verminderd vitamine C volwassen acné en maakt het de huidskleur egaal. Vitamine C wordt goed opgenomen en wordt gemaakt in de vorm van lichtgewicht serum: het dringt dieper door en is effectiever.

Vitamine E en co-enzym Q10 – is een andere stof met een bevestigde goede invloed op de huid. Het is een sterke antioxidant die de regeneratie van de huid ondersteunt.

Fyto-oestrogenen (plantaardige hormonen) – meestal gewonnen uit soja en werken op dezelfde manier als menselijk oestrogeen, dat houdt in dat ze de regeneratie van de opperhuid stimuleren en de productie van collageen stimuleren terwijl de huid wordt gehydrateerd.

Rijpe huid: altijd UV-filter gebruiken

De zon is de grootste vijand van de jeugd. Het versnelt huidveroudering dus je dagcrème moet een UV-filter bevatten. Breng het altijd aan op het gezicht, de hals en het decolleté. Het is duidelijk dat het een absolute must is om een ​​speciale crème voor onder de ogen te hebben als je de 50 gepasseerd bent: dit zal de rimpels bij de ogen afvlakken maar de tere huid in dit gebied niet irriteren.

De perfecte oplossing is crème met liftende eigenschappen. Gebruik als nachtcrème een diep regenererend product of een goed serum met een veel intensere en nauwkeurigere werking (bijv. serum met retinol). Onthoudt dat de SPF van zonbescherming minimaal 30 moet zijn.

Rijpe huid en acné

Wist je dat de kans op acné bij volwassenen die de vijftig gepasseerd zijn groter is? De aanleg ervoor is erfelijk maar kan ook een direct gevolg zijn van afnemende hormonen. Bovendien verwijden de bloedvaten en soms ontstaan ​​er pijnlijke papels op het gezicht. Dit type huidverandering vereist overleg met een specialist en tot die tijd moet je sterke en zeer invasieve exfoliatoren en wasgel vermijden die uitdroging veroorzaken.

Make-up voor een rijpe huid

De belangrijkste taak van make-up voor de 50+ huid is het camoufleren van alle onvolkomenheden, rimpels en groeven. Gebruik een concealer, hoogwaardige foundation en poeder. Begin met het verbergen van de donkere kringen rond de ogen, camoufleer vervolgens hyperpigmentaties of bedek verwijde bloedvaten met concealer. Je foundation moet licht zijn en niet in de plooien gaan zitten. De perfecte keuze zou DD-crème zijn.

Je kunt ook gaan voor zacht bronzingpoeder (het is het beste als deze gouden deeltjes bevat) of perzikblusher. Sapkleuren van blushers kan je beter gebruiken als je wat jonger bent. Kies een poeder met HD-effect dat het licht weerkaatst omdat dat rimpels minder zichtbaar maakt. Een vergelijkbare regel is van toepassing bij het kiezen van een kleur oogschaduw.

Je kunt alle soorten lipgloss gebruiken, bijv. opvullende of verzorgende of hydraterende lippenbalsems met lichte kleuren, bruin of beige.

Esthetische geneeskunde voor het verminderen van rimpels

De rijpe huid zal geweldig aanvoelen wanneer je deze met professionele zorg behandelt. Bezoek regelmatig een schoonheidsspecialiste of dermatoloog. Ze stemmen de juiste behandelingen af ​​op jouw huidtype en adviseren je thuisbehandelingen die je kan proberen. Exfoliatoren met glycolzuur en retinoïden zijn perfect voor de rijpere huid. Na deze reeks behandelingen moet je een zachtere behandeling overwegen, bijv. mesotherapie (huidvoeding met echografie) of microdermabrasie (mechanische exfoliation van de epidermis).

Als je klaar bent met de rimpels kan je besluiten om meer invasieve maatregelen te nemen. Je kunt botox injecteren: dit blokkeert de impulsen van het zenuwstelsel in de spieren en maakt het onmogelijk om de gezichtsuitdrukking te maken die in de loop der jaren verantwoordelijk werd voor bepaalde rimpels. Het effect van botox houdt een paar maanden aan.

Je kunt rimpels ook opvullen met hyaluronzuur. Dit is perfect om groeven en lachrimpels rond de lippen en neus en op de wangen af ​​te vlakken. Het effect houdt ongeveer zes maanden aan.