Methode om voor eens en voor altijd van acné af te komen!

Niet alleen tieners hebben last van acné. Steeds meer mensen hebben last van zogenaamde volwassen acné. Dit komt door hormonale veranderingen maar ook door stress, vervuiling en medicatie. Iedereen weet wel dat deze puistjes en mee-eters vanzelf verdwijnen. Leer hier hoe je van acné af kunt komen.

Moet je met acné naar een dermatoloog?

Tegenwoordig zijn er bewezen en effectieve manieren om acnéverschijnselen te kalmeren en zelfs om acné voor eens en voor altijd de baas te worden. Het is het beste om te beginnen met een bezoek aan een dermatoloog over de ongewenste veranderingen van de huid en puistjes. De arts kan het type acné vaststellen. Zodra je weet wat het type is, weet je ook wat de oorzaak is. Hou er ook rekening mee dat zachte maar systematische huidgenezing beter is dan invasieve reiniging en irritatie van de opperhuid.

De beste methoden om van de acné af te komen

1. Controleer bij het kopen van de nieuwe cosmetica de ingrediëntenlijst (INCI)

Hiermee voorkom je de irritatie die detergentia in gel, alcohol in toner en verstoppende ingrediënten in de crèmes veroorzaken. Zoek naar cosmetica die toverhazelaar-extract, brandnetelextract, tijm-extract, gist, kaolien, amylum, zink bevatten.

2. Acné: was je gezicht op een zachte manier

Het is nog steeds gebruikelijk om een antibacteriële gel of zeep te gebruiken in de strijd tegen acné. Ler wel op dat de oorzaak van acné niet de bacteriën zijn, maar de hormonale veranderingen in het lichaam zelf. Dat is de reden waarom het constante gebruik van dergelijke cosmetica uitdroging kan veroorzaken, maar vaak de puistjes niet wegneemt. Acné kan juist verergeren en de talgafscheiding kan toenemen.

Gebruik 1-2 keer per dag een zacht reinigingsproduct

Vermijd producten met natriumlaurylsulfaat en natriumlaurethsulfaat. Deze kunnen de huid irriteren. Gebruik een gel of schuim (een zachtere versie van de gel) die betaïne, decylglucoside of dinatriumlaurethsulfosuccinaat bevat.

3. Acné: gebruik een toner en hydrateer

Als je de huid hebt gereinigd met gel moet je een toner gebruiken. Na het wassen van het gezicht kan de pH verstoord zijn waardoor de talgproductie toeneemt. Een toner mag geen alcohol bevatten. Gebruik dan een zachte vochtinbrengende crème als je last hebt van een droge huid. Het is het beste als dit een lichte is met de textuur van een gel, zo voorkom je dat de poriën verstopt raken.

4. Acné: verstandig exfoliëren

Je moet een zachte enzymatische exfoliator gebruiken (die bevatten fruit- of kruidenenzymen die de dode huidcellen oplossen) of zeer effectieve en nuttige cosmetica met fruitzuren (alfa-, bèta-hydroxyzuur) om de dode huidcellen te verwijderen die de talgklieren blokkeren. Vergeet niet om de zuren ‘s avonds te gebruiken. Dan zullen ze de huid verhelderen en gladstrijken, hyperpigmentatie verminderen en de talgproductie verminderen.

5. Acné: gebruik spotgel en crème

Als je een nieuw puistje ziet of voelt dat deze zich opbouwt, moet je hem in de kern bestrijden. Ga voor een sterk geconcentreerde antibacteriële stick, concealer of gel. Dit soort cosmetica versnelt de genezing van wonden en verhindert de opbouw van pigmentvlekken. Deze producten bevatten meestal salicylzuur, tea tree olie en kalmerende stoffen, b.v. toverhazelaar-extract of thermaal water.

6. Acné: bescherm de huid tegen de zon

Zonnen is schadelijk voor de huid, ongeacht de leeftijd en het huidtype. Het versnelt de veroudering van de huid en vergroot de kans op kankerachtige veranderingen. Ook verergert het acné. De zon droogt de huid uit en als reactie daarop begint deze zich al snel te verdedigen door overmatige afscheiding van talg. Gebruik lichte cosmetica met minimaal SPF 30, vooral als je ‘s nachts cosmetica met fruitzuren gebruikt. Zo verklein je de kans op hyperpigmentaties.

7. Acné: knijp de puistjes niet uit maar gebruik een speciale behandeling

Het is slecht om puistjes uit te knijpen. Een dergelijke actie kan leiden tot irritatie en infectie. Bovendien verspreid je de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor acné over het hele gezicht en vergroot je de kans op nieuwe vlekken.  In plaats van uitknijpen kan je een schoonheidsspecialiste bezoeken voor een gezichtsbehandeling met ultrasone cavitatie. Het irriteert de huid niet en is meedogenloos voor puistjes.

Je kan de huid ook een kalmerende behandeling geven met bijvoorbeeld een algen- of kruidenmasker. Het is bekend dat deze de huid kalmeren en hydrateren zonder de poriën te verstoppen. Als het gaat om een ​​huid die dof, mat of moe is, hyperpigmentatie of een verstoorde talgafscheiding heeft, dan is de beste keus een serum met vitamine C. Het is bewezen dat het niet alleen de huid verjongt, maar ook de huidteint verbetert (hyperpigmentatie vermindert), acné geneest en littekens van acné vlakker maakt.