Donkere kringen: behandeling voor thuis om er voor altijd vanaf te komen

Wat kun je doen tegen donkere kringen onder de ogen?? Dit is ongetwijfeld een veelvoorkomend probleem waar vele mensen last van hebben. Er zijn talloze oorzaken van dit probleem en gelukkig minstens evenveel remedies.

De snelste manier om deze vlekken aan te pakken is natuurlijke concealer. Hiermee bedek je de donkere kringen maar dit product zal je er niet vanaf helpen. Vandaag geven we je verschillende adviezen over wat je tegen donkere kringen kan doen. Maak kennis met wat huismiddeltjes om donkere kringen onder je ogen tegen te gaan.

Wat veroorzaakt donkere kringen?

 • genetica
 • vermoeidheid, chronische stress, slaapgebrek
 • urenlang achter een scherm zitten
 • lezen bij te weinig licht
 • vitaminetekort
 • sommige ziekten (bloedarmoede, nier- en leveraandoeningen, hormonale schommelingen, diabetes)
 • slechte huidverzorging
 • huidpigmentatie
 • koffie, sigaretten en alcohol

Tegen onze genetica kunnen we niks doen, maar jij hebt wél de controle over de resterende oorzaken van donkere kringen, nietwaar?

Soorten donkere kringen

Het wordt makkelijker om er vanaf te komen als je weet welk type donkere kringen je hebt. Blijf lezen om erachter te komen wat voor type de donkere kringen onder je ogen zijn en doe er iets aan!

 • Blauwachtige, paarse of violette cirkels onder de ogen geven aan dat je lichaam meer vitamine K nodig heeft. Vitamine K kun je binnen krijgen door het consumeren van bladgroenten of kruisbloemige groenten. Zorg ervoor dat je voldoende vitamine C en A inneemt. Drink veel vers water en eet minder suiker en zout.
 • Bruine of gelige kringen onder de ogen zijn vaak een gevolg van een tekort aan vitamine B6, B12 en foliumzuur. Dergelijke donkere kringen zijn signalen die door jouw lichaam worden gestuurd en die eigenlijk zeggen dat je minder suiker moet eten en meer water moet drinken. Probeer jouw dieet aan te vullen met rauwe en gestoomde groenten.
 • Diepe donkere vlekken onder het onderste ooglid betekenen dat jouw lichaam geen vitamine K en A heeft. In dergelijke situaties moet je meer bladgroenten, kruisbloemige groenten, peterselie en gestoomde groenten eten. Het is goed om te minderen met koffie. In plaats daarvan kan je een glas water nemen.

Natuurlijke bondgenoten die je helpen de strijd aan te gaan met donkere kringen

De ooghuid is erg kwetsbaar en moet voorzichtig worden behandeld. Help de huid te verbeteren door het te behandelen met een goede oogcrème. Maak ook gebruik van de volgende extracten: kastanje, kamille, ginkgo, korenbloem, koffie en cacao, groene thee en vitamine K en C.

Behandeling voor thuis in de strijd met donkere vlekken

Hieronder vind je enkele bewezen ideeën om donkere kringen onder de ogen te bestrijden.

 1. Verband met groene thee – doe zakjes groene thee op je gezwollen oogleden. Groene thee is een rijke bron van polyfenolen, het verstevigt de huid en vernauwt de bloedvaten.
 2. Kastanje- en kamille dressing – beide planten verminderen wallen, hebben een anti-verouderingseffect en gaan ontstekingen tegen. Bovendien versterken ze de wanden van bloedvaten. Kamille kan helpen om de huid te kalmeren, ontspannen en accentueren.
 3. Verse plakjes komkommer – deze manier om met donkere kringen af te rekenen is ongeëvenaard. Komkommer fleurt de huid op en vult het aan met water. Bovendien helpt het de bloedvaten sterker te maken en geeft het een aangenaam verkoelend gevoel. Je kan de plakjes komkommer van tevoren in de koelkast leggen om ze af te laten koelen voordat je ze op je ogen legt. Hierdoor weet je zeker dat de komkommer sneller resultaat zal geven.
 4. IJsblokjesmassage – koele, natte dingen verminderen wallen. Ze vernauwen de wanden van bloedvaten en verbeteren de lymfestroom.
 5. Wilde rozenolie – deze natuurlijke olie wordt erkend als een krachtige antioxidant die bovendien rimpels aanpakt en de huid helderder maakt. Dit komt door het hoge vitamine C-gehalte. Behalve vitamine C bevat wilde rozenolie ook vitamine A, E en B-groep. Deze olie is goed in het verminderen van donkere kringen, het vermindert wallen en versterkt de wanden van bloedvaten.
 6. Rozenwater – natte verbanden gemaakt van rozenwater zijn in staat om de huid te verlichten en de gezonde kleur te herstellen. Net als wilde rozenolie kan rozenwater de wanden van bloedvaten versterken en heeft het anti-verouderingseigenschappen.