5 gouden regels voor effectieve verzorging van de huid onder het oog

De huid onder de ogen is erg zacht en daarom heeft het speciale aandacht nodig. Dit gebied van het gezicht ontwikkelt het snelst rimpels omdat de talglaag ontbreekt. Deze zorgt voor een beschermende barrière. Je moet dit stukje huid goed verzorgen, anders zul je snel kraaienpootjes krijgen. Als je dit stukje huid goed verzorgd zullen mensen je niet ouder schatten dan je daadwerkelijk bent. Leer hier meer over de manieren om voor de huid onder de ogen te zorgen.

Waarom wordt de huid onder de ogen zwakker?

Zoals al eerder genoemd ontbreekt bij dit stuk huid de talglaag. Daardoor is er geen bescherming en raakt het snel geïrriteerd. Het gevolg hiervan is dat dit stukje huid snel de neiging heeft om te verslappen en minder soepel te worden. Hierdoor krijg je wallen en donkere kringen.

Dit stuk huid kan zichzelf niet beschermen tegen externe agressors. Het helpt ook niet als je een ongezonde levensstijl hebt waarbij je slecht eet en weinig slaapt. Bovendien beschadigen de zon en stedelijke vervuiling de basisbestanddelen van de huid waardoor deze minder elastisch wordt, er vermoeid uitziet en droog en mat is.

5 gouden regels als het gaat om effectieve verzorging van de huid onder de ogen

1. Make-up verwijderen

Deze regels gelden niet alleen voor de ooghuid maar voor het hele gezicht. Het verwijderen van cosmetica is essentieel om een jeugdig ogende huid te krijgen. Zorg ervoor dat je dit voorzichtig doet.

Je ooghuid zal je dankbaar zijn als je de make-up verwijdert met een natuurlijke en zachte micellaire lotion, melk, olie of natuurlijke plantaardige oliën. Waterproof make-up verwijder je gemakkelijk met een tweefase lotion verrijkt met kruidenextracten zoals korenbloem. Zorg ervoor dat de remover geen SLS, SLES, alcohol, synthetische kleurstoffen en agressieve conserveermiddelen bevat.

Het is de moeite waard om in gedachten te houden dat dit gevoelige gebied onder de ogen niet moet worden gewreven of gestrekt. Plaats daarom, in plaats van cosmetica krachtig te verwijderen, een wattenschijfje met een gekozen cosmetisch product op een gesloten oog. Het wattenschijfje laat de oogmake-up als het ware smelten en zal je huid reinigen.

2. Massage, natte verbanden en maskers

Vermoeide en gezwollen huid onder de ogen zal het zeker waarderen als het behandeld wordt met natte verbanden gedrenkt in kruideninfusie of kruidendestillaat: je kunt deze ook afkoelen in de koelkast voordat je het op de ogen aanbrengt. De volgende kruideninfusies zijn gunstig voor de ooghuid: witte thee, kamille, paardenbloem en lindeboom. Eigenlijk dient aloë vera gel ook voor een vermoeide huid onder de ogen. Dergelijke kruideninfusies kun je ook alss gezichtstoner gebruiken. Je kunt het daarom over het hele gezicht aanbrengen in plaats van alleen op de ogen. Naast kruiden kunnen groene thee en verse plakjes komkommer je ook helpen om de huid onder de ogen te verbeteren.

Een massage op de ooghuid is een perfecte manier om deze soepel en fris te houden. Deze behandeling gaat wallen tegen en verbetert de lymfestroom. Hoe geef je je huid een goede massage? Je kan bijvoorbeeld ijsblokjes gebruiken of een goede oogcrème kopen die wordt geleverd met een speciale massagetip. Bovendien kan je gebruik maken van natuurlijke oliën zoals bijvoorbeeld arganolie. Verdeel het over de huid van de ogen en begin met masseren met een jade roller of het massagereedschap dat bij jouw crème past.

3. Goede oogcrème

Zonder twijfel is het gebruik van een goede oogcrème erg goed voor de huid onder de ogen. Deze zachte delen van de huid moeten vroeg met dit soort producten behandeld worden. Begin er in ieder geval voor je 25e mee. Een lichte, hydraterende oogcrème zal de kwaliteit van de huid zeker verbeteren en zal vroegtijdige rimpels voorkomen.

let er wel mee op dat oogcrème en gezichtscrème twee hele verschillende producten zijn. De oogcrème is lichter en zachter en de gezichtscrème juist dichter. Je kan ook zien dat het twee verschillende producten zijn door de ingrediënten te bekijken. In de meeste gevallen is oogcrème gemaakt van minder verschillende stoffen dan gezichtscrème. Hoe komt dit? Doordat de huid onder de ogen een stuk gevoeliger is en daardoor andere behoeften heeft.

Let op!

Gezichtscrèmes worden niet onderworpen aan oogheelkundige testen, wat verplicht is bij oogcrèmes. Bovendien kunnen gezichtscrèmes de tere ooghuid overbelasten. Controleer de volgende keer dat je oogcrème koopt altijd de lijst met ingrediënten. Probeer een product te vinden dat minstens één van de volgende stoffen bevat: vitamine A, C, E, hyaluronzuur, cafeïne, ceramiden en antirimpelmiddelen.

Als je de diepere huid effectief wil verzorgen, zorg er dan voor dat de ingrediënten die in een bepaalde crème worden gebruikt, van hoge kwaliteit zijn en getest zijn op veiligheid voor de ogen. Ze mogen geen irritaties veroorzaken of nadelige effecten hebben.

4. Rust en slaap

Waarschijnlijk weet je heel goed hoe jouw huid eruit ziet na een slechte nacht. Te weinig slaap is goed zichtbaar rondom onze ogen: rood bindvlies, vermoeide uitstraling en gezwollen oogleden. Weinig slaap eist altijd zijn tol en de huid rond de ogen is degene die er het meest onder lijdt. Daarom moet je, als je wilt genieten van een mooie huid, altijd je best doen om voldoende slaap te krijgen. De nacht is tenslotte het moment waarop alle huidregeneratieprocessen plaatsvinden.

5. Bescherming tegen de zon

Straling door de zon is verantwoordelijk voor versnelde veroudering van de huid en het verschijnen van rimpels en verkleuringen. Helaas is de zon één van de grootste vijanden van een jeugdige huid. Een andere factor die de toestand van de huid negatief beïnvloedt, is hoogenergetisch zichtbaar licht (HEV) gegenereerd door schermen. Het maakt niet uit of je je huid maar aan één soort licht of aan beide blootstelt, ze ruïneren geleidelijk je huid en de veranderingen zijn onomkeerbaar. Dit is precies wat zonbescherming zo belangrijk maakt. Gebruik zonnebrandcrèmes met een hoge beschermingsfactor. Zelfs het dragen van een zonnebril helpt! Zoek een zonnebril met een goede UV-filter. Koop deze bij een opticien.