Rijpere huid en haar problemen: droogheid, hyperpigmentatie, vaalheid

Om de verouderingsprocesse te vertragen heeft een rijpere huid veel ondersteuning en bescherming nodig. Het heeft aandacht en tijd nodig om goed verzorgd te worden. Als je dit doet zal je weinig last krijgen van aandoeningen of veroudering. Wat zijn de problemen bij de rijpe huid? Dit zijn vooral overmatige droogheid (zelden een vette huid en acné), hyperpigmentaties en gevaarlijke vlekken, die zich soms kunnen ontwikkelen tot kanker.

Veroudering hangt sterk af van genen en biologische veranderingen die plaatsvinden in het organisme, maar ook… van zwaartekracht. De huid wordt door zwaartekracht uitgerekt als het ouder wordt. Ook andere factoren drgen hieraan bij maar gelukkig weten we nu wat we eraan kunnen doen: geen overmatige blootstelling aan de zon en schadelijke UV-stralen, dampen en sigaretten, een dieet rijk aan groenten en fruit. De belangrijkste kwestie bij het remmen van verouderingsprocessen is de juiste huidverzorging die past bij jouw leeftijd.

Problemen met een rijpere huid: hoe ga je hiermee om?

Rijpe huid: overmatige droogheid

Één van de symptomen van veroudering is een overmatig droge huid. Het lukt de huid minder goed om het water in de opperhuid op te nemen en vast te houden. Hierdoor verlopen alle regeneratieprocessen langzamer. De biologische activiteit van cellen zal afnemen. Dit geldt ook voor het aantal collageen- en elastinevezels. Deze zorgen voor de soepelheid van de huid. Er verschijnen lachlijnen en groeven. De opperhuid is zichtbaar dunner en ruwer, hij pelt af doordat de talgklieren langzamer werken.

Als de huid zich in deze toestand bevint heeft het intense hydratatie nodig. Het kan helpen om crèmes te gebriolem met diep hydraterende eigenschappen en vitaminemaskers (deze kun je om de dag doen). Je moet ook na gaan denken over cosmetica die de bloedvaten kunnen versterken. Deze kunnen met de leeftijd broos worden en daardoor kunnen er spataderen in je gezicht ontstaan.

Rijpe huid – hyperpigmentatie

De impact van zonnestralen is zeer schadelijk. Hierdoor komt veroudering vaak voor. Ook zijn de gevolgen ervan zichtbaar in de gebieden die gewoonlijk onbedekt blijven: de handen, het gezicht en het decolleté. Een ander gevolg kan hyperpigmentatie zijn.

Deze donkere vlekken zijn melanineclusters. Als je last krijgt van hyperpigmentatie is het belangrijk om te stoppen met zonnen. Als je dit niet doet zullen er meer vlekken verschijnen en worden de bestaande vlekken donkerder.

Hyperpigmentatie kan ook optreden als gevolg van medicatie of kruiden, bijv. hypericum: dit verhoogt de gevoeligheid van de huid voor de zon. Je moet het hele jaar door een beschermende zonnebrandcrème gebruiken met de hoogst mogelijke SPF.

Rijpe huid – gevaarlijke vlekken

Hoe ouder je wordt, hoe zwakker een organisme wordt. Het kan het zichzelf niet verdedigen tegen abnormale celdelingen, van bijvoorbeeld de huid. Veel celdelingen kunnen leiden tot kanker, ook in de huid. Negeer een huidverandering niet. In eerste instantie zullen de meeste eruit zien als een wond van 2-3 millimeter die later met een korstje bedekt wordt. Het is alarmerend wanneer de korst eraf komt en de wond weer zichtbaar is en nog niet genezen. Het kan zijn dat er iets ergs met de huid aan de hand is. Het kan jaren duren. Je moet naar een dokter gaan en de verandering laten verwijderen: meestal eindigt de behandeling daar. Snel ingrijpen zorgt ervoor dat erger voorkomen kan worden.

Met sproeten of moedervlekken is dit vergelijkbaar. Als je merkt dat ze van vorm zijn veranderd, dat de randen gekarteld zijn, dat ze bloeden of groeien, moet je een dokter bezoeken.

Make-up voor een rijpere huid

Make-up kun je op elke leeftijd dragen! Als je de make-up goed opbrent zal het niet alleen de hyperpigmentaties en spataderen verminderen maar het zal je huid ook stralend, charmant en gezond maken. En het belangrijkste is, natuurlijk, dat je er jonger uitziet.

Zorg dat je niet overdrijft door lagen cosmetica te gaan gebruiken. Een rijpe huid houdt van zachte CC- of DD-crèmes of foundation voor de rijpere huid die onvolkomenheden optisch camoufleert en de huid weer laat stralen. Je huid voelt uitgerust en gezond aan. Gebruik blusher met mate, je kunt ook lip plumper gebruiken in subtiele kleuren, bijv. roze. Gebruik highlight onder de oogconcealer en parelachtige oogschaduw in de kleur van champagne.

Je kan overwegen om wat henna op wenkbrauwen en wimpers (in de schoonheidssalon) te laten doen, maar niet in het zwart, omdat je hierdoor een negatieve verandering in de gelaatstrekken krijgt. Verzorg je wimpers en wenkbrauwen door b.v. gebruik professioneel serum en kies mascara die tegelijkertijd jouw wimpers kan verzorgen.