De goede volgorde waarin je gezichtsverzorgingsproducten gebruikt. Leer het op de juiste manier te doen!

Kan ik wel een natuurlijke olie gebruiken als ik ook dagelijks een gezichtscrème gebruik? Wanneer moet ik een serum gebruiken? Is gezichtstoner belangrijk? Over gezichtsscrub: moet ik dit gebruiken voor of nadat ik mijn gezicht gewassen heb? Geloof ons, de volgorde waarin je gezichtsproducten gebruikt is écht belangrijk. Als je de juiste volgorde aanhoudt zal je huid je daar dankbaar voor zijn.

Er is al veel geschreven over de beste gezichtverzorgingsproducten en welke ingrediënten ervoor worden gebruikt. Het meeste is ook waar. Er is echter nog iets dat een enorme invloed heeft op jouw huid, en dat is de volgorde waarin je de gezichtsproducten gebruikt. Zelfs het beste gezichtsserum zal niet het gewenste resultaat geven als je niet weet wanneer je het moet gebruiken.

Waarom moet je aandacht besteden aan de volgorde waarop je gezichtsproducten gebruikt?

Je vraagt je waarschijnlijk af of het écht uitmaakt of je eerst een gezichtscrème gebruikt en daarna een serum. Het blijkt dat de volgorde waarin je gezichtsproducten gebruikt echt uitmaakt. Denk maar eens na, je kan niet van een bepaald product verwachten dat het werkt zoals beloofd wordt door de fabrikant als je het op het verkeerde moment gebruikt. In de meeste gevallen is het onze eigen fout als de producten minder goed werken omdat we het in de verkeerde volgorde gebruiken. Als gezichtsproducten in de goede volgorde gebruikt worden  zullen ze dieper doordringen zonder vetresten achter te laten op de huid. Elk deel van de huid zal zijn portie voedende stoffen krijgen als je de gezichtsproducten in de juiste volgorde aanbrengt.

De juiste volgorde van het aanbrengen van gezichtsverzorgingsproducten

Voordat je door de bomen het bos niet meer ziet en als een waanzinnige vanalles tegelijk gaat gebruiken zonder er verder over na te denken, stop even en kijk wat de juiste volgorde van huidverzorgingsproducten is. Het opstellen van een simpel huidverzorgingsplan neemt weinig tijd in beslag maar geeft wel veel betere resultaten dan wanneer je er helemaal niet over nadenkt.

1. Natuurlijke olie om make-up te verwijderen

Het startpunt is gezichtsreiniging en het verwijderen van make-up met producten die olie bevatten. Je kan hiervoor een doorsnee olie (natuurlijke olie of een oliemengsel), baby olie of een rijke gezichtsmelk gebruiken. Deze zullen zelfs het meest hardnekkige vuil verwijderen, overtollig talg verzamelen en de resten van make-up laten verdwijnen.

2. Micellaire lotion

Het is nu tijd voor de tweede stap van de gezichtsreiniging. Zorg er wel voor dat je nu een zachter product gebruikt dat werkt door micellen (moleculen die vuil aantrekken). Alles wat de olie heeft laten zitten zal verdwijnen door de huid te deppen met een micellaire lotion.

3. Gezichtstoner

Als je gezicht schoon is moet je het tonifiëren. Dit kan door een gezichtstoner of kruidendestillaat te gebruiken. Door dit te gebruiken zullen irritaties gekalmeerd worden en de pH-waarde weer in balans komen.

4. Gezichtsserum

Het allereerste verzorgingsproduct dat op de perfect gereinigde huid moet worden aangebracht is een serum. Het heeft een sterke werking en dringt tot diep in de huid door. Vooral dat laatste is de reden dat dit als eerste op de schone huid gebruikt moet worden. Andere huidverzorgingsproducten kunnen de effectiviteit van een gezichtsserum verminderen.

5. Gezichtscrème

Als het gezichtsserum volledig is ingetrokken kan je een gezichtscrème gebruiken. Je gebruikt dit vooral om vochtverlies te voorkomen en de voedende stoffen die het serum gebracht heeft ‘op te sluiten’. Gezichtscrèmes creëren een beschermend laagje op de huid dat de opperhuid (ook wel epidermis genoemd) goed beschermd.

6. Oogcrème

Tegelijk met de gezichtscrème kan je een oogcrème gebruiken die speciaal ontwikkelt is voor de zachte huid van de ogen. Dit product zorgt ervoor dat de huid niet verslapt en er geen donkere kringen onder je ogen komen. Het verbetert de veerkracht van de huid en maakt de huid lichter.

Wat is het perfecte moment voor gezichtsmaskers, ampullen en zonnebrandcrème?

De volgorde van het aanbrengen van huidverzorgingsproducten kan veranderen wanneer je meer cosmetica wilt introduceren, zoals bijvoorbeeld maskers, ampullen, oliën en zonnebrandcrèmes. Wanneer moet je deze gebruiken om de beste resultaten te krijgen?

Één keer per week kan je kiezen voor een gezichtsmasker of ampullen: doe dit in plaats van een gezichtsserum vóórdat je de gezichtscrème aanbrengt. Beide producten zijn verantwoordelijk voor het afgeven van voedende stoffen aan de diepste huidlagen, wat een aanzienlijke huidverbetering als gevolg heeft. Natuurlijke oliën kun je direct na het reinigen van het gezicht gebruiken of in plaats van een gezichtscrème: daar moet je wel voorzichtig mee zijn. Je moet een olie vinden die aan al je huidbehoeften voldoet, niet alleen voor het antibacteriële effect. Dan kan je er zeker van zijn dat je gezicht binnenkort wordt beschermd tegen vochtverlies. Soms heb je ook zonbescherming nodig, je kunt het gebruiken in plaats van een gezichtscrème of direct erna. Dit soort bescherming is vooral waardevol als je ‘s ochtends een gezichtsserum met retinol wil gebruiken zonder je huid bloot te stellen aan gevaar van zonlicht.