Droge huid? Kom erachter hoe je de huid hydrateert en gehydrateerd houdt

Vanwege de karakteristieke en veeleisende aard heeft een droge huid veel aandacht en zorg nodig. Teveel met de huid bezig zijn kan helaas meer kwaad dan goed doen. Daarom is het zo belangrijk om te weten hoe je een droge huid op een goede manier kan behandelen. De huid wordt dan weer mooi, geeft geen problemen meer en het vermindert rimpels. Hoe kan je een droge huid behandelen en welke veelgemaakte fouten moet je vermijden?

Wat zijn de kenmerken van een droge huid?

Oké, we weten dat het droog is maar wat nog meer? De huid voelt al snel droog aan. Bovendien wordt de droge huid strak als het verkeerd behandeld wordt. Hierdoor voel je het weefsel straktrekken.

Vaak is de droge huid ook dun waardoor de haarvaten goed te zien zijn. Zoals we al eerder benoemd hebben ziet een droge huid er snel verouderd uit in vergelijking met andere huidtypes. Gezichtslijnen zijn echt sneller te zien op een huid die te weinig vocht heeft.

Wanneer is mijn huid droog?

De term ‘droge huid’ wordt gebruikt voor een huid die minder talg aanmaakt dan nodig is. Daardoor voelt het strak aan. Hierdoor mist de huid lipiden die verantwoordelijk zijn voor het level van hydratatie in de huid. Er is geen bescherming meer tegen schadelijke invloeden van buitenaf.

Als de lipiden eenmaal aangetast zijn, zal de huid veel droger worden. Een grappig feitje is dat een droge huid niet in onze genen zit, we kunnen dit niet erven. Meestal is een droge huid een resultaat van langdurige schade door invloed van buitenaf van:

 • Koude, droge of juist hete lucht.
 • UV-straling.
 • Koud weer.
 • Teveel blootstelling vaan de zon en hoge temperaturen.
 • Airco.

Helaas zijn dit niet de enige factoren die invloed hebben op een droge huid. Het kan voorkomen dat bepaalde medicijnen de waterbalans in de huid veranderen en een negatieve invloed hebben op de hydratatie. Een andere reden van een droge huid is climacterium, hierdoor worden de talgklieren minder actief en de huid wordt minder beschermd. Ook hormonen leveren een bijdrage aan de mate van hydratatie van de huid. Het probleem komt dan ook vaak voor bij zwangere vrouwen of vrouwen die in de overgang zijn.

Allerlei soorten droge huid

Ruw, bleek of mat zijn een aantal kenmerken die bij een droge huid horen. Bij serieuze gevallen kan het zo zijn dat de huid strak aanvoelt, kloven en schilfers heeft. In sommige gevallen is een droge huid een reactie op een cosmetica product waar jouw huid niet goed tegen kan. Daarom moet je altijd voorzichtig zijn als je een gevoelige huid hebt. Sommige ingrediënten kunnen de huid irriteren waardoor het droger wordt.

Er zijn twee soorten van droge huid te onderscheiden:

 • Huid met weinig lipiden: dit komt doordat er te weinig lipiden aangemaakt worden.
 • Huid met te weinig vocht: dit wordt veroorzaak door te weinig talg.

Let op!

Ruimtes met airconditioning of verwarming die aanstaat kan ervoor zorgen dat de luchtvochtigheid met 50% verminderd wordt! Bescherm jouw huid met een luchtbevochtiger als je veel tijd in dit soort ruimtes doorbrengt.

Wat kan je doen aan een droge huid?

Gebruik alleen producten met een hoge kwaliteit die het water en de lipiden van de huid aanvullen: gebruik geen producten met alcohol! Het is belangrijk om je te realiseren dat een droge huid goed te bestrijden is met natuurlijke oliën zoals jojoba of zoete amandel-olie. Bovendien moet het vochtinbrengende product dat je wil gebruiken de huid kunnen voorzien van het vocht dat ontbreekt. Als het gaat om producten die de lipiden aanvullen, moet het gebruikt worden om de huid te beschermen tegen verder vochtverlies. Zo werken natuurlijke cosmetische crèmes en oliën (zoals shea butter).

Voor dagelijkse gezichtsverzorging heb je een hydraterend product nodig, die speciaal voor droge huid is. Vindt een goede crème of een natuurlijk gezichtsserum (bijvoorbeeld met aloë vera extract). Hou er rekening mee dat een gezichtscrème ook moet beschermen tegen de zon (minimaal factor 20). Als alle huidlagen gehydrateerd worden wordt de huid hersteld en gaat de huid zichzelf ook weer hydrateren. Daarvoor moet je een goed gezichtsserum en een goede gezichtscrème gebruiken (voor dag en nacht).

Een nachtcrème speciaal voor droge huid moet de huid regenereren, voeden en herstellen met lipiden. Denk ook aan een goede make-up remover: deze moet ook goede ingrediënten bevatten. De producten die jouw make-up verwijderen mogen geen alcohol bevatten omdat dit de problemen alleen maar groter maakt. Gebruik producten die ontworpen zijn voor een droge huid. Doe elke paar weken een enzymatische peeling met vervolgens een hydraterend of voedend masker.

Foute opvattigen over een droge huid

Het is goed om te weten wat er bijdraagt aan een droge huid. De meest voorkomende fouten bij gezichtsverzorging:

 • Gebruik van mechanische peelings (zijn te agressief voor een droge huid).
 • Wassen van het gezicht met water met chloor. Dit droogt de huid uit.
 • Je gezicht wassen met zeep. Dit verstoort de PH-balans en zorgt voor uitdroging.
 • Je gezicht afdrogen met een handdoek. Hierdoor verdwijnt de talg.