Veelgemaakte fouten bij huidverzorging: waarom je daar nú mee moet stoppen

Heb je last van een zeer droge, doffe huid die snel geïrriteerd is? Wil je weten wat de mogelijke oorzaken hiervan zijn? Blijf lezen om te kijken of jij ook schuldig bent aan het maken van deze veelgemaakte fouten bij huidverzorging. Bekijk deze lijst met de meest voorkomende fouten die je kunt maken bij het verzorgen van jouw huid.

Vaak hebben we het niet door dat we deze fouten maken. De kennis van huidverzorging is goed maar er zijn nog steeds dingen die we niet weten. We moeten ook niet te hard zijn voor onszelf want we proberen de schoonheidsspecialisten en influencers na te doen, en daardoor maken we deze fouten.

De meest gemaakte fouten bij huidverzorging

Wat moet je juist niet doen als je een mooie egale huid wil? Bekijk deze veelgemaakte fouten en maak deze niet meer!

Oogmake-up op een verkeerde manier verwijderen

De routine ziet er vaak hetzelfde uit: we doen remover op een wattenschijfje en wrijven dit over de ogen. Dit is de eerste fout waardoor je zwakke wimpers, een overbelaste huid en rimpels rond de ogen krijgt. Probeer nooit te wrijven bij het verwijderen van make-up. Wat zou je dan moeten doen? Doe de remover op een wattenschijfje en druk dit lichtjes tegen het ooglid voor ongeveer 15-30 seconden. Hierna verwijder je de make-up voorzichtig door van de binnenste naar de buitenste ooghoek te bewegen. Herhaal dit totdat het gebied rond de ogen vrij is van make-up.

✘ Alleen micellair water gebruiken om het gezicht te reinigen

We maken nog steeds veel fouten bij het reinigen van ons gezicht. Alleen micellair water gebruiken is een veelgemaakte fout. Note: de meest effectieve en huidvriendelijke gezichtsreiniging bestaat uit verschillende stappen. Je moet dus scrub, reiniger, micellair water én toner gebruiken, elk product is bedoeld om verschillende onzuiverheden te verwijderen.

✘ Gezicht wassen met water en zeep

Deze valt zeker onder de categorie “huidverzorgingsfouten”. Veel mensen weten niet eens waarom dit zo slecht is. Let op en onthoud het volgende: Wat er en zeep drogen de huid uit, zeker als je daarna geen vochtinbrengende crème gebruikt.

✘ Geen gezichtstoner gebruiken

Geen toner gebruiken is een andere veelgemaakte fout in de huidverzorging. Veel vrouwen denken dat hun huid zo’n product niet nodig heeft. De waarheid is echter dat elk huidtype een toner nodig heeft om de pH weer in balans te brengen. Deze kan uit balans raken door het gebruik van alkalische reinigingsproducten. Je kunt veel irritaties aan de huid voorkomen door een toner te gebruiken bij je dagelijkse gezichtsverzorging.

✘ Het gezicht aanraken en puistjes uitknijpen

Fouten bij huidverzorging gaan niet alleen over producten. De huid kan enorm beschadigen door aanraking, vooral als je de huid erg gevoelig is voor acné. Puistjes uitknijpen en extracties kunnen huidontsteking veroorzaken en bacteriën over het hele gezicht verspreiden. In plaats van problemen op te lossen maak je het hiermee juist erger.

✘ Gebrek aan zonbescherming

Wist je dat zonlicht één van de belangrijkste oorzaken van huidveroudering is? Daarom is UV-bescherming zo belangrijk. Door in elk seizoen een zonnebrandcrème te gebruiken bescherm je de huid tegen vochtverlies, slapheid en problemen zoals pigmentvlekken. Wat wel interessant is om te weten, is dat natuurlijke olie vaak ook als zonbescherming werkt: frambozenzaadolie heeft de hoogste beschermingsfactor tegen de zon.

✘ Onjuist gebruik van exfoliatoren

Dit is een andere veelgemaakte fout in de huidverzorging. Ik bedoel natuurlijk het verkeerd gebruik ervan. Of we gebruiken helemaal geen scrubs (waardoor de natuurlijke celvernieuwing wordt belemmerd) of we gebruiken ze teveel (waardoor de natuurlijke hydrolipidenlaag wordt verwijderd en de huid geïrriteerd raakt). Gebruik scrubs met mate, ongeveer één keer per week.

✘ Geen hydraterende vette huid

Last but not least: hydratatie. Weinig mensen weten dat elk huidtype gehydrateerd moet worden. Helaas zijn veel mensen er nog steeds van overtuigd dat een droge huid moet worden gehydrateerd en een vette huid juist moet worden uitgedroogd. Dit is de grootste fout die je kunt maken! Het maakt niet uit wat voor een type huid je hebt, elke huid heeft water nodig. Als je een vette huid niet hydrateert kom je in een vicieuze cirkel terecht: een uitgedroogde huid produceert meer talg om het vocht aan te vullen, waardoor de huid nog vetter wordt.