Huidverzorgingsproducten tegen vervuiling zijn een must! Welke moet je gebruiken en hoe gebruik je ze?

Smog is een zeer gevaarlijke combinatie voor de gezondheid. Een combinatie van stof en rook die in de lucht zweeft. Elke dag ademen we het in zodat de giftige stoffen makkelijk toegang krijgen tot onze longen, vanaf waar ze ons lichaam beginnen te verslechteren. Maar de longen zijn niet de enige organen die worden blootgesteld aan stedelijke vervuiling. De giftige stoffen hopen zich op op ons huidoppervlak en verstoren hier de natuurlijke processen.

De luchtvervuiling heeft relatief kleine moleculen en dringt daarom gemakkelijk door tot de diepste huidlagen. Dit zorgt voor een versnelde veroudering. Bovendien is smog verantwoordelijk voor het opwekken van antioxidatieve stress. Je snapt nu wel dat het gebruik van huidverzorgingsproducten een must is! Ze beschermen de huid tegen deze verwoesting. Lees verder om erachter te komen wat cosmetica tegen vervuiling kan doen en welke ingrediënten in cosmetica smog effectief bestrijden.

Waarom moet je de huid tegen smog beschermen?

De microscopische smogdeeltjes hebben een zeer negatieve invloed op de huid. De combinatie van gevaarlijke stoffen zoals stikstof-, koolstof- en zwaveloxiden en polycyclische koolwaterstoffen kunnen kanker veroorzaken en de frequentie van mutaties in cellen verhogen. De stedelijke vervuiling schaadt ons lichaam en onze huid aanzienlijk en de nasleep is ernstig te noemen.

Smog heeft invloed op de beschermende huidlaag waardoor deze gevoeliger wordt en vatbaarder voor irritaties. Dit zorgt voor huidproblemen bij bepaalde weersomstandigheden (droge lucht, vrieskou, harde wind en zon). Kortom neemt het natuurlijke vermogen van de huid om zelfherstellende processen uit te voeren af en de huid krijgt een verstoorde barrière.

Vrije radicalen, sigarettenrook en uitlaatgassen dragen ook bij aan het verstoren van de reeds beschadigde huid. Daarom is het gebruik van huidverzorgingsproducten tegen vervuiling zo ontzettend belangrijk.

Hoe bescherm je de huid tegen smog?

Gelukkig zijn er een aantal wegen te volgen om je huid te beschermen tegen stedelijke vervuiling. Hieronder kan je wat ideeën lezen die je huid kunnen helpen de ongunstige omstandigheden van het leven in een grote stad te doorstaan.

  • Gebruik huidverzorgingsproducten tegen vervuiling.
  • Probeer in de winter niet lang buiten te blijven.
  • Zorg ervoor dat je huid grondig wordt gereinigd; wacht niet tot de avond, maar verwijder make-up en smog-opbouw direct na thuiskomst van het werk.
  • Voeg een gezichtsserum toe aan je dagelijkse schoonheidsritueel; controleer of het product in staat is om vrije radicalen te bestrijden en oxidatieve stress te voorkomen (bijv. vitamine C gezichtsserum).

Wat zijn de eigenschappen van goede huidverzorgingsproducten tegen vervuiling?

Als je op zoek bent naar een product tegen vervuiling, hou er dan rekening mee dat je er één moet nemen die bewezen effectief is in het bestrijden van smog. De cosmetica moet aan klinische testen onderworpen zijn. In de meeste gevallen danken dergelijke huidverzorgingsproducten hun kracht aan stoffen waarvan bekend is dat ze antioxiderende effecten hebben en in staat zijn om gifstoffen aan te trekken en later uit ons lichaam te verwijderen. Kortom, een huidverzorgingsproduct tegen vervuiling is een combinatie van dergelijke stoffen die samenwerken om je veel sterkere effecten te geven dan wanneer ze afzonderlijk worden gebruikt.

Hoe vind je ingrediënten die vervuiling tegengaan in gezichtscrèmes?

Je kan het juiste huidverzorgingsproduct pas vinden als je weet welke ingrediënten het moet bevatten. Wellicht bevat je huidige gezichtscrème al deze ingrediënten en hoef je dus geen andere aan te schaffen. Het eerste effectieve duo dat smog bestrijdt is magnolia vine en moringa. Hoewel ze afzonderlijk van elkaar al effectief zijn tegen smog zijn ze krachtiger wanneer ze worden gecombineerd. De tweede stof die kan helpen bij het omgaan met de nadelige effecten van stedelijke vervuiling is vitamine C. Deze voedingsstof staat bekend om zijn sterke bescherming tegen giftige stoffen. Daarnaast geneest het de huid en maakt het de huid veerkrachtiger. Je kan vitamine C combineren met witte thee extract dat bekend staat om het bestrijden van vrije radicalen. Een andere stof die stedelijke vervuiling tegengaat is chitosan: net als vitamine C creëert dit een beschermende laag op het huidoppervlak. Als je gaat voor volledig natuurlijke huidverzorging kan je een natuurlijke olie gebruiken die bij jouw huidtype past. De meest universele olie is arganolie. Als laatst bevatten huidverzorgingsproducten tegen vervuiling vaak algenextraten (hebben een ontgiftende werking), kool en probiotisch water dat de geïrriteerde huid kan kalmeren.