Wat is TEWL of Transepidermaal Waterverlies?

We weten allemaal dat de huid hydratatie nodig heeft om haar mooie uiterlijk langer te behouden. Bijna niemand weet echter wat TEWL is. Lees hieronder waarom het goed is om meer te weten over transepidermaal waterverlies.

Onze huid is als een levend organisme en we moeten voor de gezondheid zorgen door de juiste huidverzorging toe te passen. Voordat je voor het eerst een vochtinbrengende crème of gezichtsmasker gaat gebruiken moet je weten waarom water zo belangrijk is voor de huid om haar goede conditie te behouden en wat het mysterieuze TEWL is.

De rol van hydratatie in huidverzorging

Ons organisme bestaat voor meer dan 65% uit water! Je huid is de belangrijkste barrière die ervoor zorgt dat het water niet ontsnapt. De huid zelf is ook gedeeltelijk gemaakt van water – dermis is niet alleen gemaakt van collageen en elastine, maar ook van proteoglycanen, een stof die water in de huid bindt. De epidermis gemaakt met maar 13% water, maar als we dieper de huid ingaan bestaat het voor 70% uit water.

Helaas is de huid geen ondoordringbare barrière, veel verschillende factoren kunnen haar verzwakken (denk aan de zon, vrije radicalen, giftige stoffen of zelfs slecht gekozen cosmetica). Om deze reden is het zo belangrijk om de huid regelmatig te hydrateren. Hierdoor voorzie je de huid van een constant en juist hydratatieniveau en voorkom je TEWL.

TEWL (transepidermaal waterverlies). Wat is het?

Wat is het mysterieuze TEWL waartegen je jezelf moet beschermen? De volledige naam van deze term is Transepidermaal Waterverlies. Dit klinkt als een gecompliceerd iets maar het betekent simpelweg dat het water is dat uit de opperhuid ontsnapt.

Het fenomeen TEWL komt voort uit het verschil in osmotische druk in de verschillende lagen van de huid en met betrekking tot de omgeving. Dit veroorzaakt de TEWL: het water ontsnapt via de huid en verplaatst zich naar de opperhuid, waar het verdampt. Het is een natuurlijk proces maar het kan schadelijk zijn en een droge huid veroorzaken als het niet onder controle wordt gehouden.

Hoe moet je de huid hydrateren en jezelf beschermen tegen TEWL?

Er zijn een paar verschillende manieren om de huid tegen uitdroging te beschermen. Een natuurlijke factor die de huid beschermt tegen TEWL is de hydrolipiden laag. De componenten hiervan (water en vet) vormen een afsluitende laag waardoor het water niet kan ontsnappen. Hierdoor houdt de huid het vocht langer vast en heeft ze geen last van uitdroging.

Het kan echter wel voorkomen dat de hydrolipiden laag verzwakt raakt en de huid alsnog water verliest. Hierdoor ontstaan droge plekken en irritaties. Je kan de huid ertegen beschermen Door de juiste huidverzorging gericht op het voorkomen van TEWL (het behouden van de juiste hydratatie). Dit kun je doen:

  • zorgen voor bevochtigingsmiddelen, zoals hyaluronzuur, een stof die water in de huid bindt,
  • de hydrolipidenbarrière versterken met verzachtende middelen. De beste in deze categorie zijn natuurlijke oliën,
  • gebruik van producten, zoals crèmes met ceramiden die het intercellulaire cement in de epidermis herstellen.