Wat is jouw huidtype?

Weten wat voor type huid  je hebt is de basis waarmee je een goede schoonheidsritueel kunt kiezen. Je kunt dit laten bepalen door een professional maar meestal kun je het zelf ook zien als je de huid nauwkeurig observeert. Bekijk welke van de onderstaande beschrijvingen bij jouw huid passen en leer hoe je voor deze huid moet zorgen.

Wat is jouw huidtype: de verschillende huidtypes

Droge huid: dun, vaak dof en vermoeid.

Je moet beginnen met voor dit huidtype te zorgen als je rond de 20 bent omdat deze huid snel last kan krijgen van rimpels. De huid rond de ogen en lippen is gevoelig. Probeer in je schoonheidsritueel zeep en producten met alcohol te vermijden, deze veroorzaken juist droogheid. In plaats daarvan kun je de huid wassen met zacht schuim en je make-up verwijderen met reinigingsmelk. Ook kan je de OCM-methode gebruiken (kies de olie die het best is voor jouw huid). De beste olie voor droge huid is olie op basis van katoenzaad, teunisbloem of avocado-olie. Het wordt ook echt aangeraden om 2-3 keer per week een vochtinbrengend en voedend gezichtsmasker te gebruiken. Kies een milde enzymatische exfoliant omdat je hiermee niet hoeft te wrijven. Gebruik een natuurlijke aloë vera om irritaties van een droge huid te hydrateren en kalmeren.

Een gevoelige huid lijkt erg op een droge huid. Het is extreem dun (bijna transparant) en vaak zijn alle bloedvaten zichtbaar. Deze huid is erg gevoelig voor irritaties, allergie en spataderen.

Een gevoelige huid heeft een intensieve verzorging nodig en alle producten die je daarvoor gebruikt moeten hypoallergeen zijn. Gebruik 2-3 keer per week een hydraterend en voedend gezichtsmasker met kalmerende eigenschappen. Reinigende gezichtsmaskers zou je veel minder vaak moeten gebruiken. Natuurlijke, zachte oliën zijn een perfecte aanvulling op de schoonheidsroutine. Één van de beste oliën voor de gevoelige huid is zoete amandelolie.

Een vette huid is dik en glanst bijna constant. Aan de ene kant is dit huidtype beter bestand tegen alle schadelijke invloeden van externe factoren en zullen rimpels waarschijnlijk minder snel verschijnen maar aan de andere kant moet je er veel moeite voor doen om deze huid er mooi en gezond uit te laten zien. Een vette huid is de perfecte broedplaats voor bacteriën zodat je snel puistjes en mee-eters krijgt. Je zult deze huid vaak moeten reinigen. Hiervoor kun je op dagelijkse basis een speciale wasgel en toner gebruiken. Onthoud goed dat een vette huid ook hydratatie nodig heeft en van natuurlijke olie houdt. Het is alleen erg belangrijk dat deze bij het huidtype past. Probeer bijvoorbeeld jojoba-, tamanu- of hennepolie.

Een gecombineerde huid heeft kenmerken van zowel een droge als een vette huid. Meestal bevindt de vette huid zich in de T-zone (voorhoofd, neus, kin) terwijl de droge huid op de wangen zit.

Voor dit type huid kan je het best vochtinbrengende cosmetica gebruiken die ook het werk van de talgklieren regelen. Briljante cosmetica voor de gecombineerde huid is jojoba-olie. Niet alleen hydrateert deze olie maar het remt ook de talgafscheiding in de vette delen van de huid. Het komt door de squaleen in de samenstelling van de olie. Squaleen is verantwoordelijk voor de verbetering van de hoeveelheden: squaleen is ook een onderdeel van menselijk talg.

Als je de gecombineerde huid gaat reinigen kan je het best een reinigend gezichtsmasker op de vette delen gebruiken en een vochtinbrengend gezichtsmasker op de droge huiddelen.

De normale huid is typisch voor.. kinderen. Maar een heel klein percentage volwassenen kan zeggen dat ze een huid hebben met een mooie teint, goede hydratatie en talgafscheiding, vrij van hyperpigmentaties of puistjes. De schoonheidsroutine voor deze huid is simpel, je zou het zelfs alleen met water en zeep kunnen reinigen. Gebruik eenmaal per week een reinigend en vochtinbrengend gezichtsmasker.