Zie je in de winkel door de bomen het bos niet meer bij al deze producten? Maskers, crèmes, moisturizers, ampullen, serums… Moet je ze allemaal gebruiken of juist maar een paar? De producten hebben allemaal een ander doel en verschillende eigenschappen. Blijf lezen om te leren hoe je de beste gezichtsverzorgingsproducten voor jouw huid kan kiezen.
Gezichtsverzorging is lastig. Om van deze taak te kunnen genieten moet je meer weten over de hulpmiddelen die jij kan gebruiken in je dagelijkse huidverzorgingsritueel.
Soorten huidverzorgingsproducten
We hebben thuis misschien alleen een vochtinbrengende crème en een gezichtsmasker liggen, wat gezichtsverzorging betreft. Tegenwoordig is er veel meer keus: naast gewone crèmes (voor dag- en nachtgebruik) en maskers (traditioneel, blad, peel-off) zijn er ook serums, ampullen, essences, oliën etc te verkrijgen.
Welke gezichtsverzorgingsproducten moet je kiezen om jouw huid op de juiste manier te verzorgen? Bekijk de eigenschappen die crèmes, maskers, serums en ampullen van elkaar onderscheiden en kies wat het beste bij je past.
Wat moet je kiezen voor huidverzorging?
1. Gezichtscrème
Dit is het meest populaire en best verkochte gezichtsverzorgingsproduct. We gebruiken het graag zowel ‘s ochtends als ‘s avonds. Er zijn verschillende crèmes: de voordelen (hydraterend, anti-aging, verhelderend), consistentie en samenstelling van actieve ingrediënten verschillen, maar wat hebben crèmes gemeen?
Alle gezichtscrèmes werken op het huidoppervlak, over het algemeen dringen ze niet door in diepe huidlagen en hebben ze geen sterk anti-aging, herstellend of conditionerend effect. Crèmes vormen daarentegen een beschermende laag op het huidoppervlak om vocht vast te houden en bijvoorbeeld te beschermen tegen schadelijke effecten van UV-straling (als de crème oliën of SPF bevat). Daarom moet je crème na een serum aanbrengen, hiermee voorkom je dat de ingrediënten door de huid ontsnappen.
2. Gezichtsmasker
Een gezichtsmasker heeft een sterker effect en je kunt dit het best één of twee keer per week gebruiken, ongeacht of je een kant-en-klaar product gebruikt of een zelfgemaakt masker. Wat zijn de verschillen tussen crèmes en maskers? De ingrediënten van gezichtsmaskers dringen door tot in de diepe huidlagen en werken intensiever. Dit maakt dat eenmalig gebruik van een goed masker meer voordelen op kan leveren dan het regelmatig gebruik van een crème. De manier om maskers te gebruiken verschilt ook: je spoelt het masker af, neemt het af of pelt het af. Een crème laat je gewoon intrekken.
3. Gezichtsserum
Het serum is de onbetwiste winnaar van alle huidverzorgingsproducten. Het wordt steeds populairder en wordt gewaardeerd om de ongewone huidverzorgende werking. Je kan bij elk huidtype een serum gebruiken maar onthoudt dat verschillende serums ook verschillende huidproblemen oplossen: een serum met vitamine C helpt bijvoorbeeld goed tegen donkere vlekken, een serum met retinol verjongt en een serum met hyaluronzuur geeft maximale hydratatie.
Waarom is het echt zinvol om een gezichtsserum te gebruiken?
- Een serum heeft de hoogste concentratie van ingrediënten: elke druppel bevat meer voedingsstoffen dan een gezichtscrème of -masker.
- Voor een serum worden stoffen van de beste kwaliteit gebruikt en deze worden zó gecombineerd dat het precies de oorzaak van het probleem kan bereiken en oplossen.
Je moet er wel rekening mee houden dat je een serum gebruikt vóórdat je een crème of olie gebruikt omdat de ingrediënten diep de huid ingaan maar geen beschermende laag op de huid achterlaten. Je hebt dus nog extra bescherming nodig.
4. Gezichtsampullen
Ampullen vormen een aparte categorie: ze worden vrij zelden gebruikt en er werd beweerd dat ze niet thuis gebruikt konden worden. Het blijkt echter dat iedereen ampullen kan gebruiken omdat ze net een serum zijn dat in kleine flesjes wordt verpakt en gericht is op het oplossen van specifieke problemen. Ze zijn gemaakt om effectief de grootste huidvlekken te bestrijden (zoals spataderen, rimpels en hyperpigmentatie). Ze kunnen verjongen en revitaliseren, op voorwaarde dat we het gebruik aanpassen aan de behoeften van onze huid.