Make-up verwijderen, het klinkt niet zo moeilijk maar het bezorgt ons nogal wat problemen. Hoe moet je mascara verwijderen zonder de wimpers te breken? Hoe moet je de huid reinigen zonder haar te irriteren? Bekijk hier stap voor stap hoe je op de juiste manier make-up verwijdert.
Waarom is het verwijderen van make-up zo belangrijk? Sla het nooit over omdat:
- Het voorkomt mee-eters en verstopte poriën,
- Het herstelt het zuur-base-evenwicht van de huid,
- Het maakt het gemakkelijker voor de huid en wimpers om ‘s nachts te regenereren,
- Het beperkt het risico op irritatie en kalmeert de huid,
- Het verwijdert alle gifstoffen die zich gedurende de dag op de huid hebben verzameld.
Wat heb je nodig om je make-up te verwijderen
Er zijn veel soorten cosmetica voor het verwijderen van make-up: micellaire vloeistof, op alcoholbasis, balsems of oliën. Hoe kies je een product dat jouw huid reinigt, ververst en niet irriteert? Veel hangt af van het huidtype: hoe droger de huid is, hoe zachter de make-up remover moet zijn.
De meest populaire is een micellaire vloeistof waarvan de formule gebaseerd is op micellen: deze deeltjes vangen vuil op en verwijderen vuil van de huid zonder dat je hoeft te wrijven. Natuurlijke oliën zijn ook een goede keus: deze kunnen je helpen om waterproof cosmetica te verwijderen zonder dat het de huid uitdroogt. Mensen met een gevoelige huid kunnen het beste reinigingsmelk gebruiken: deze formule is zacht en verwijdert make-up terwijl de huid glad en gehydrateerd blijft.
Het verwijderen van make-up: stap voor stap
De manier waarop je de make-up verwijdert is net zo belangrijk als de keuze voor de juiste cosmetica. Volgens de statistieken verwijdert meer dan de helft van de vrouwen make-up op een verkeerde manier. Het is een groot probleem omdat er snel huidirritaties ontstaan als je make-up op een verkeerde manier verwijderd. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je dit op een goede manier kan doen.
Stap 1. Gezichtsreiniging
Voordat je de make-up daadwerkelijk gaat verwijderen is het belangrijk om de huid te reinigen. Hiervoor kan je een wasgel gebruiken die speciaal voor het gezicht is. Je kan ook de OCM (Oil Cleansing Method) gebruiken: hiervoor kan je een olie naar keuze gebruiken (bijvoorbeeld ricinus-, argan- of jojoba of druivenpitolie). Hierdoor wordt de huid nat en zachter zodat het verwijderen van make-up makkelijker gaat.
Stap 2. Zacht maar nauwkeurig verwijderen van oogmake-up
De ogen hebben de meeste aandacht nodig omdat hier vaak de meeste make-up zit. Deze make-up kun je verwijderen met olie, micellaire vloeistof of reinigingsmelk. Welke je ook kiest, je moet voorzichtig zijn en niet wrijven. Doe het product op een wattenschijfje en druk dit op het oog. Laat het een paar seconde zitten en verwijder de make-up door het wattenschijfje van binnen naar buiten over het oog te bewegen. Herhaal dit een paar keer met een nieuw wattenschijfje (hierdoor weet je zeker wanneer het oog écht schoon is).
Stap 3. Lipmake-up verwijderen
Als je lippenstift draagt, moet je ook wat tijd besteden aan het verwijderen ervan. Gebruik een wattenschijfje en de cosmetica naar keuze voor het verwijderen van de make-up en verwijder de lippenstift op dezelfde manier als je bij de ogen hebt gedaan.
Stap 4. Gezichtsmake-up verwijderen
Het is tijd om de gezichtsmake-up te verwijderen, of het opnieuw te wassen alleen deze keer nauwkeuriger. In dit geval kan je het beste gel of schuim gebruiken voor gezichtsreiniging omdat je hiermee alles wat op de huid is achtergebleven kunt verwijderen. Terwijl je bezig bent, moet je het gezicht zachtjes masseren om het nog beter te reinigen en om de huid voor te bereiden op de volgende stap. Één keer per week kan je de gezichtsreiniging vervangen door een exfoliator om dode huidcellen te verwijderen en het gezicht nog nauwkeuriger te reinigen.
Stap 5. Toner
De laatste stap is de toner. Deze stap wordt vaak overgeslagen, maar is erg belangrijk omdat het de huid herstelt met de juiste pH. De toner brengt niet alleen rust maar voorkomt ook irritaties en reguleert de huidfuncties. Tegelijkertijd verwijdert het ook alle resterende en voor ons onzichtbare gifstoffen.