Sommige houden ervan, anderen haten ze. Sproeten zijn kleine hyperpigmentaties op de huid die meestal erfelijk zijn. Je kunt ze ook krijgen als je vaak lang in de zon bent geweest. Wat moet je erover weten? Kun je ze weg laten halen? Bekijk hieronder wat je nog niet weet over sproeten.
Of je nou veel sproeten hebt of je hebt ze maar heel zelden: lees de tekst hieronder. Je zal leren wat je eraan kan doen en hoe je goed kan zorgen voor een huid met veel sproeten.
Wat zijn sproeten?
Sproeten kunnen beter zichtbaar worden naarmate je ouder wordt of door de seizoenen van het jaar. Maar wat zijn sproeten nou eigenlijk? Het zijn kleine hyperpigmentaties die erfelijk zijn. Sproeten ontstaan door melanine: een pigment dat in de huid zit en de huid beschermd tegen UV-straling. Sproeten zijn niks anders dan pigmentatie stoornissen en overtollige melanine dat zich ophoopt in de huid. Ze komen het meest voor op het gezicht, de wangen en de neus. Dit is echter niet altijd zo, sproeten kunnen namelijk overal verschijnen.
Waar komen sproeten vandaan?
Er zijn allerlei redenen waarom sproeten ontstaan. Ze komen vaak voor bij mensen met een lichte huidskleur, roodharigen worden hierdoor vaak geassocieerd met sproeten. Sproeten komen hier vandaan:
- ze worden meestal overgeërfd en de neiging tot sproeten zit in je genen,
- ze houden verband met de melaninesynthese in de huid, die zich ongelijkmatig verspreidt, bijv. door blootstelling aan de zon,
- ze kunnen verschijnen of prominenter worden als gevolg van bepaalde ziekten, hormonale fluctuaties, ontstekingen of trauma.
Het is best interessant om te weten dat pasgeborenen en kleine kinderen geen sproeten hebben. Pas bij het 3e levensjaar kan deze hyperpigmentatie verschijnen. De jongste organismen zijn niet in staat om grotere hoeveelheden melanine te produceren, hierdoor komen sproeten nog niet voor. Soms zullen sproeten vanzelf verdwijnen maar vaak blijven ze.
Zijn sproeten gevaarlijk?
Er zijn mensen die sproeten beschouwen als een mooie versiering van hun huid. Anderen vinden de wangen met vlekjes lelijk en behandelen ze het als een schoonheidsfout dat moet worden bedekt. Het is goed om te weten dat sproeten niet gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Ze kunnen soms wel een signaal zijn van je lichaam zijn dat er iets ergs aan de hand is, bijv. hormonale schommelingen of dat je te veel tijd in de zon doorbrengt.
Sproeten verwijderen en verhelderen
Als je bij de groep mensen hoort die een hekel hebben aan hun sproeten en je ze niet langer wil zien kun je een aantal methoden proberen om ze op te fleuren. Het is niet altijd mogelijk om sproeten helemaal te verwijderen. Dit hangt er af van de locatie waar ze zitten en de intensiteit die ze hebben. Maar zelfs het opfleuren ervan kan sommige mensen een boost in zelfvertrouwen geven.
Hier zijn de meest populaire methoden om sproeten op te fleuren. Je kunt dit thuis doen, en meer.
- Vitamine C-serum: ook bekend als ascorbinezuur. Dit wordt met succes gebruikt bij het genezen van hyperpigmentatie door de verhelderende werking. Als je een serum met vitamine C op je sproeten gebruikt, zullen de sproeten helderder worden en de huid zal gaan stralen.
- Verhelderende crèmes en zalven: Er zijn crèmes en zalven voor sproeten beschikbaar bij apotheken en drogisterijen die gebaseerd zijn op verhelderende eigenschappen van ingrediënten zoals ascorbinezuur, uienextract of kalanchoë-extract.
- Laser of licht: een effectieve, maar dure methode om sproeten en hyperpigmentaties te verwijderen. Dit kun je laten doen in een professionele schoonheidssalon. Waar licht de sproeten alleen helderder maakt is de laser in staat om hyperpigmentaties zoals sproeten te verwijderen.
Wees proactief. Hoe voorkom je sproeten?
De beste manier van handelen als het gaat om een huid die vatbaar is voor sproeten, is proactief zijn. In plaats van hyperpigmentaties die er al zijn te genezen en op te helderen, is het makkelijker om ze te voorkomen. Hoe kan je het doen?
- Beperk blootstelling aan de zon in de zomer tussen 12-15 uur.
- Bescherm je gezicht met een hoed met een brede rand.
- Probeer in de schaduw te zitten en vermijdt zonnen.
- Draag altijd zonnebrandcrème met SPF 30 of hoger.
- Bedek je lichaam met natuurlijke en ademende stoffen.
- Controleer regelmatig je hormonen.
- Gebruik cosmetica met antioxidanten.