Jouw huid heeft aandacht een goede verzorging nodig. Maar in plaats van alleen cosmetica te gebruiken kun je het ook gewoon…. eten! Een goed voedingspatroon is belangrijk, het is goed om te weten wat je moet eten voor een huid vrij van vlekken, acné, hyperpigmentatie en andere onvolkomenheden.
Je bent wat je eet. Deze uitspraak hoor je vaak maar het is echt zo! Voor een gezonde, mooie huid moet je hier goed naar luisteren. Waarom? Een goed voedingspatroon heeft een enorme invloed op ons uiterlijk. We kunnen nog even doorgaan en zeggen dat je eetgewoonten belangrijker zijn dan je schoonheidsritueel omdat de basis van je gezondheid van binnenuit komt.
Invloed van een voedingspatroon op het uiterlijk
Wat we eten heeft invloed op hoe we ons voelen. Als je lichaam in een goede conditie is, ziet het er beter uit: het haar en de nagels zijn sterker, de huid is gehydrateerd, stralend en glad.
Het is goed om in gedachten te houden dat een goed voedingspatroon de basis is voor het verzorgen van de huid. Als je niet de juiste voedingsstoffen en genoeg vocht binnenkrijgt dan wordt het moeilijk om de huid te verbeteren met cosmetische producten. Een beauty ritueel is een toevoeging (externe ondersteuning), niet de vervanging van een gezonde levensstijl en een uitgebalanceerd dieet. Een zwak organisme stuurt signalen door de huid, ongeacht hoeveel gezichtsmaskers of -crèmes je gebruikt.
De ingrediënten die de huid nodig heeft
Huidverzorging die van binnenuit begint is effectief maar heeft ook bepaalde voedingsstoffen nodig. Welke?
- Vitamine A – (retinol) heeft sterke verjongende eigenschappen, stimuleert de celregeneratie, reguleert de talgafscheiding en ondersteunt de afschilfering van de opperhuid, zodat het hyperpigmentaties verwijdert.
- Vitamine C – (ascorbinezuur) stimuleert de aanmaak van collageen, beschermt tegen zonnestralen, versterkt de bloedvaten, verheldert hyperpigmentatie en laat de huid stralen.
- Vitamine E – (tocoferol) is een jeugdvitamine vanwege zijn antioxidatieve werking en effectieve werking tegen vrije radicalen, zodat de huid langer soepel, glanzend en jong blijft.
- Zink en silicium – twee mineralen die nodig zijn voor de huid vanwege hun vermogen om de soepelheid te verbeteren, de bloedvaten te versterken, losse huid en rimpels te voorkomen.
- Vitaminen in B-groep – (waaronder pantotheenzuur, biotine, foliumzuur) zijn buitengewoon belangrijk voor de huid omdat ze ontstekingen verminderen, regeneratie ondersteunen en de opperhuid exfoliëren, voeden en versterken.
- EFA – (essentiële vetzuren) versterken de natuurlijke hydrolipidenbarrière van de huid, waardoor de huid langer het juiste waterpeil vasthoudt en goed wordt beschermd.
Wat moet je eten voor een gave huid?
Natuurlijk kan het organisme van alle bovenstaande ingrediënten voorzien worden in de vorm van voedingssupplementen. Dit moet echter het laatste redmiddel zijn. Het is beter om de ingrediënten in voedingsmiddelen te zoeken en ze toe te voegen aan je dagelijkse menu. Dit is de makkelijkste manier voor een voedingspatroon dat de huid ondersteunt. Dus: wat moet je eten voor een gave huid?
- Vis – is een bron van essentiële vetzuren, die in grotere hoeveelheden voorkomen in soorten als zalm, makreel en sardine.
- Noten en zaden – deze bevatten ook vetzuren, vitamines en mineralen dus je kan naar de winkel om zonnebloempitten, pompoenpitten, amandelen, hazelnoten en/of walnoten te kopen.
- Plantaardige oliën – olie is een belangrijk onderdeel van een goed voedingspatroon. Vooral degene die koudgeperst en ongeraffineerd zijn zoals druivenpitolie of olijfolie.
- Spruiten – spruiten zijn een bron van vitamine B, C, D, E, A en K en mineralen zoals magnesium, calcium, fosfor, zink, jodium, ijzer, etc.
- Tarweproducten – vergeet nooit tarweproducten zoals volkorenbrood en gries, die een bron zijn van vetzuren en vitamines in de B-groep.
- Citrusvruchten – als je de huid van vitamine C wil voorzien moet je citrusvruchten en bessen eten.
- Groenten – de basis voor elk gezond dieet zijn natuurlijk groenten, bijv. wortel, tomaat, paprika, spinazie, broccoli (bron van bètacaroteen die wordt omgezet in retinol).
- Peulvruchten – bonen, kikkererwten, erwten. Een tuinboon bijvoorbeeld bevat veel waardevolle vitamines uit de B-groep.
- Groene thee – tot slot moet je proberen veel groene thee te drinken, aangezien deze rijk is aan antioxidanten.